Peter de Kogel: Professioneel zanger of triathleet?

mei 29, 2018 7:34 pm Gepubliceerd door

In aanloop naar de Triathlon Didam op zaterdag 7 juli 2018 lichten wij een vijftal deelnemers uit. De eerste in de reeks is professioneel zanger Stefan de Kogel die om 8:45 uur voor de midden afstand aan de start zal verschijnen.

De 30-jarige Stefan de Kogel doet dit jaar voor het eerst mee aan de Triathlon van Didam. Een dubbele primeur voor hem, want ook de gekozen afstand, de middenafstand (2 km zwemmen, 80 km fietsen en 20 km hardlopen) is de eerste keer. “Het is alweer een paar jaar geleden dat ik besmet geraakt ben met het triathlon-virus. Wanneer je die passie en inspiratie ziet van die deelnemers, dan wil je daar zelf ook een onderdeel van uit gaan maken. Mijn inspiratie kwam van de vader van één van mijn beste vrienden. Hij heeft al meer dan twintig hele triathlons gedaan en nog meer op verschillende afstanden. Ik kon alleen maar denken: dit wil ik ook!” aldus Stefan.

Helaas kan Stefan niet vaak mee doen aan wedstrijden, door zijn werk als professioneel acteur en zanger. Mocht de naam al bekend voorkomen, hij speelde ooit in GTST en heeft voor diverse musicals, zoals Soldaat van Oranje, al het podium mogen betreden. “Doordat ik nu als leadzanger op tournee ben met de band Nederpop All Stars, samen met Henk Temming (Het Goede Doel) en Erik Mesie (Toontje Lager), ben ik helaas niet zo vaak vrij in het weekend. Ik kwam bij toeval op Didam uit vanwege de datum die paste in mijn agenda. Toen ik me ging oriënteren vond ik het erg goed en professioneel uit zien. Dus niet getwijfeld en mezelf meteen maar ingeschreven voor deze uitdaging.”

Aan ieder nadeel zit ook een voordeel. “Het is voor mij erg makkelijk om tijd te vinden om te trainen,” zegt Stefan met een lach. “Gelukkig is mijn vrouw erg meegaand en flexibel, waardoor we samen de zorg voor ons pasgeboren zoontje goed kunnen verdelen en we ook onze eigen dingen kunnen doen.”

Stefan heeft wel ambities en wil het niet bij maar een paar wedstrijden houden. “Dit jaar neem ik deel aan mijn derde wedstrijd. Mijn droom is om ooit nog een Ironman te voltooien en vooral om deel te nemen aan mooie wedstrijden over de hele wereld.”

Als je nu deze sportieve man ziet, zou je verwachten dat hij altijd zo sportief en fit geweest is. Niets is minder waar: “De huidige fitheid is eigenlijk pas recentelijk verworven. Ik ben altijd te zwaar geweest. Zo fit zijn voelt wel veel beter en ik ben steeds bezig mijn eigen grenzen te verleggen. Dat is meteen ook wel mijn valkuil. As ik train, dan ga ik voor de volle 100% en dan wil het nog wel eens voorkomen dat ik te snel wil. Ik realiseer me dat dit mijn uitdaging is. Afstanden afleggen zoals ze bedoeld zijn in het trainingsschema, binnen de gestelde zone blijven trainen en vooral niet teveel te snel willen.” Stefan traint netjes volgens een schema om sneller en beter te worden: “Ik train altijd met een hartslagmeter, zodat ik een goed hulpmiddel heb om me te houden aan mijn schema’s. Daarnaast helpt het mij om te zien of ik beter en sneller wordt. Ik daag mezelf wel continu uit. Goede voeding is dan echt essentieel, zodat mijn lichaam zo snel mogelijk herstelt na een zware training.”

Stefan kijkt realistisch vooruit op de wedstrijd in Didam: “Ik hoop op 7 juli de wedstrijd te kunnen finishen. Ik heb niet direct een tijd in gedachten, omdat het de eerste keer is op deze afstand. Het hoeft allemaal niet snel te gaan. Het doel is om te gaan genieten en te ervaren wat deze afstand doet met mijn lichaam en geest. Naar mijn idee moet dat zeker gaan lukken tijdens deze goed georganiseerde dag vol sportieve hoogtepunten.” Naast een mooie herinnering hoopt Stefan ook op een leuk aandenken: “Een medaille is altijd te gek om te krijgen! Dat geeft echt het gevoel van een prestatie. Maar een goede actiefoto is ook al heel erg welkom. Daarvan heb ik er helaas nog niet zoveel.”