Hoe bereidt kanshebber Koen Rutjes zich voor?

juni 5, 2018 10:46 am Gepubliceerd door

In aanloop naar de Triathlon Didam op zaterdag 7 juli 2018 lichten wij een vijftal deelnemers uit. De tweede in de reeks is grote kanshebber Koen Rutjes die om 8:45 uur voor de middenafstand aan de start zal verschijnen.

Talent Koen Rutjes uit Huissen is relatief nieuw in de wereld van de triathlon. Slechts 6 jaar geleden bezocht hij als toeschouwer de triathlon in Gendt. “Met open mond zag ik topper Evert Scheltinga op het fietsparcours langs vliegen, om vervolgens de wisselzone in te duiken en met een moordend tempo aan het hardlopen te beginnen. Ik denk dat iedereen die dat ziet direct hetzelfde wil doen, ik in ieder geval wel!” vertelt Koen terwijl de passie in zijn ogen zichtbaar is. “Wie had toen ooit kunnen denken dat deze topper een paar jaar later mijn trainer zou zijn?”

Het trainen legde Koen geen windeieren. Bij zijn allereerste wedstrijd in Veenendaal wist hij zich al te meten aan de top en finishte overall 15e op de 1/8e triathlon. “Toen was er geen weg meer terug, ik was besmet met het virus,” grapt Koen.

Zijn talent bleef niet onopgemerkt en al snel werd Koen benadert door team Broekman – To Count On. Samen met zijn teamgenoten richten ze zich nu op langere afstanden en op de lokale wedstrijden. “Ik neem nu voor de derde keer deel aan de triathlon in Didam en natuurlijk wil ik een betere tijd neerzetten dan voorgaande keren. Een podiumplaats zou erin moeten zitten dit jaar,” zegt Koen met een knipoog. “De halve afstand is voor mij de mooiste afstand binnen de triathlonsport. Didam heeft een erg mooi fietsparcours waardoor de triathlon in Didam voor mij een mooie wedstrijd is waar ik naar uitkijk. Het zou toch mooi zijn wanneer ik zaterdag 7 juli naar huis kan gaan met een mooie handdoek en een beker als aandenken.”

Koen moet zijn trainingen goed inplannen. “De trainingen moet ik goed inplannen in de avonduren en weekenden, vanwege mijn fulltimebaan als wiskundedocent. Gelukkig woon ik ongeveer 10 kilometer van mijn werk vandaan, waardoor ik heen en terug kan hardlopen. Op die manier heb ik al een goede duurloop gehad. Daarnaast kan ik ’s ochtends nog snel even zwemmen voordat ik aan het werk ga.” Duidelijk dankbaar voegt Koen hieraan toe; “Gelukkig heb ik een hele lieve en begripvolle vrouw die het geen enkel probleem vindt dat ik weer eens tot ’s avonds laat aan het trainen ben. Dit biedt me gelukkig iets meer mogelijkheden.”

De trainingsschema’s van zijn trainer zorgen dat Koen nog sneller en sterker wordt. “Trainingen zijn niet altijd leuk. Vaak zijn ze erg pittig en het schema zit vol uitdagingen. Daarbij is het wel erg belangrijk om naar mijn lichaam te blijven luisteren om overbelasting en daarmee blessures te voorkomen. Dit vraagt finesse, want ik wil wel het beste uit mezelf halen. Buiten de trainingen is voeding ook essentieel in mijn groei. Als lange-afstands-triathleet moet ik goed opletten dat ik niet te mager word. Daarom probeer ik goed bij te houden wat ik verbruik zodat ik het weer goed aan kan vullen. Tijdens de langere races plan ik mijn voeding vooraf erg nauwkeurig.”

Dromen heeft Koen zeker nog. “Vorig jaar heb ik voor het eerst een hele triathlon gedaan, in Almere. Dit ging me erg goed af en smaakt zeker naar meer. Daarom zou ik nog heel graag de Frysman willen doen.”