Ja, ook in Didam is de eikenprocessierups

juli 2, 2019 6:44 pm Gepubliceerd door

Ja, ook in Didam is rondom het fiets- en loopparcours op een aantal plaatsen de eikenprocessierups geconstateerd.

De Gemeente Montferland heeft de volgende meldingen ontvangen over constateringen eikenprocessierups:

  • Vinckwijkweg (bij voetbalvereniging DVC, de velden)
  • Nevelhorst, bij het scoutinggebouw

Dit sluit overigens niet uit dat de processierups niet op andere locaties voortkomt, zoals de Baarleweg, alleen zijn daar geen meldingen van ontvangen. De gemeente is bezig om de nesten van de eikenprocessierups te bestrijden en hanteert daarbij wel een prioritering. In de kernen en nabij scholen, openbare gebouwen en ruimten hebben daarbij een hogere prioriteit dan het buitengebied.

Wij hebben met de Gemeente Montferland, GGD Noordoost Gelderland en het Rode Kruis overlegd over de risico’s en tegenmaatregelen. Er is momenteel geen reden om het parcours aan te passen of een onderdeel af te gelasten.

Goede voorbereiding is het halve werk en daar ligt ook een deel voor jou als deelnemer om onnodige overlast te voorkomen. De harde wind van de afgelopen dagen heeft ervoor gezorgd dat de haren die de irritatie veroorzaken zich in een zeer groot gebied hebben verspreid. Ons advies daarom is:

  • Draag een fietsbril
  • Bedek zoveel mogelijk huid
  • Voorkom contact, dus ga niet op de grond zitten en vermijd direct contact met rupsen en achtergebleven haren
  • Spoel jezelf, inclusief kleding, goed af na de wedstrijd. Dus duik na afloop nog even in het water of maak gebruik van de douches in de kleedkamers

Bekijk vooraf wat de symptomen zijn van een allergische reactie en wat je moet doen op de website van GGD Noordoost Gelderland. Schakel, indien nodig, de EHBO in. Je vindt ze op het Parc Fermée (centrale post) en langs het parcours (mobiel).

Infographic Zorgwijzer